Lav dit eget smarte vandingssystem med en olla

Lav din egen olla
Blomster, grøntsager og andre planter i din have har brug for vand, når det er varmt og tørt. Lav en olla og vær sikker på, at planterne altid har en tilpas fugtig jord at gro i.

hvad er en olla?

En olla er en "vandingspotte", som har været brugt i mere end tusinde år. Den forsyner planterne i din have med vand og endda på en måde, så de hverken får for lidt eller for meget vand. Det er virkelig smart at bruge en olla og især i meget tørre og varme somre. Med en olla vil du opleve, at rødderne langsomt vokser mod din olla, hvor der er en god og fugtig jord. 

sådan laver du din egen olla

Materialer til din olla

Materialer til din olla

Du skal bruge en lerpotte, som ikke må være glaseret - den skal være helt naturlig og porøs, så vandet langsomt kan sive gennem den. Ydermere skal du bruge en underskål, træstub / flisestykke / korkprop / sten, samt vandbaseret og vandfast lim el. silicone.

Lav en bundprop i din olla

Luk hullet i bunden af potten

Undgå at vandet løber for hurtigt ud i jorden ved at forsegle bunden af potten. Du kan fx bruge en træstub eller en sten, som sættes ned i pottens hul i midten og limes fast, så der ikke er luft omkring den.

Grav din olla ned

Find et godt sted til din olla

Hvor skal din olla stå? Find et godt sted til din olla. Det kan fx være i blomsterbedet eller køkkenhaven.

Grav din olla ned

Grav din olla ned

Grav din olla ned, så kun toppen af lerpotten er over jorden. Resten af lerpotten er under jorden og dens porøse sider og bund vil senere få vandet til langsomt at sive gennem potten og ud i jorden.

Kom vand i din olla

Fyld din olla op med vand

Du skal nu fylde din olla op med vand. Fyld så meget op som du kan, men du må ikke fylde den så meget, at det løber ved siden af. 

Sæt låg på din olla

Læg låg på din olla

Læg nu et låg på din olla for at undgå, at der kommer jord og andet organisk materiale i vandet. 

hvornår virker den?

Det tager 2-3 uger for planterne at finde ud af, at der kommer vand fra din olla. Derfor skal du fortsat vande dine planter i en uges tid og langsomt vande dem mindre og mindre, indtil din olla kan tage over. 

Tjek din olla hver 2.-3. dag og fyld frisk vand op ved behov.

En god fingerregel er, at en olla på Ø40cm rækker til et areal på ca. 120x120 cm.